Sammenligner man Googles Panda-opdatering med Penguin-opdateringen, er sidstnævnte kendt for at være opdateringen, der havde stor indflydelse på linkbuilding. Sandt er det også, at Panda primært havde dårligt indhold og tynde sider som mål – men det havde stadig meget stor indflydelse på linkbuilding som et felt.
En stor mængde af sider fik nemlig frataget deres søgemaskinemæssige værdi nærmest fra den ene dag til den anden. Det gjorde linkbuilding betydeligt sværere – for de, der tog ”tvivlsomme metoder” i brug, naturligvis. Google har effektivt udjævnet spillegrunden i forhold til søgemaskineoptimering og linkbuilding især med deres nylige opdateringer. Panda er et godt eksempel herpå.
Se herunder, hvad der især blev ramt.
Linkkataloger og artikelkataloger (content farms)
To typer af sider, der blev ramt meget hårdt af Googles opdateringer, var såkaldte linkkataloger og artikelkataloger.
Linkkataloger var store samlinger af links. De blev brugt før søgemaskiner blev opfundet til at finde rundt på nettet. Linkkataloger i dag (og for et par år siden) har dog nærmest mistet deres eksistensberettigelse, men SEO-folk var begyndt at bruge dem til at skaffe nemme links. Tilmeld dit site til linkkataloget, vent lidt, få det godkendt eventuelt mod betaling og se dine rangeringer stige i Googles søgemaskine.
Det var næsten lidt for nemt.
Historien er næsten den samme omkring artikelkataloger. Få lagt artikler ud på store artikeldatabaser, hvor du kunne linke tilbage til dit site. Katalogerne handlede om alt mellem himmel og jord og linksne var altså typisk alt andet end relevante. Meget store artikelkataloger, ofte med spunden tekst og mange annoncer, blev kaldt content farms i udlandet og var et stort problem.
Det var også næsten lidt for nemt at lave linkbuilding på denne måde.
Og ganske rigtigt, viste det sig, at være lidt for nemt. Artikelkataloger og content farms blev begge bragt ned hårdt med Googles panda-opdatering. Og det havde naturligvis den betydning for linkbuilding, at hverken eller af de to metoder længere kunne benyttes til søgemaskineoptimering.
Andre kilder til links
Andre kilder har dog siden erstattet linkbuilding med artikelkataloger og linkkataloger. I flæng kan nævnes infografikker, gæsteblogging, blognetværk og så videre.
Begynder man at spå om fremtidige Google Panda-updates, kan man sagtens forestille sig, at en eller flere af disse taktikker står for skud. Almindeligvis gælder det for en måde at linkbuilde på, at den mister sin effekt som flere og flere begynder at bruge og misbruge metoden.
Infografikker benyttes i dag lidt som gamle linkkataloger – man laver en hurtig grafik og poster den på forskellige submission-sites.
Ligeledes bliver gæsteblogging brugt til at få links uanset det indhold, man bidrager med. Google og deres leder af spam-holdet, Matt Cutts, var ude for nyligt med riven efter dårlig gæsteblogging og anbefalede, at man no-followede det links, man fik ved hjælp af et sådant gæsteindlæg.
Blognetværk har været under angreb fra Google i lang tid. Nogle af de største, udenlandske blognetværk er blevet bragt ned af Google i manuelle aktioner med store ændringer i søgeresultaterne til følge. Af navne kan blandt andet nævnes BuildMyRank og Linkvarna, mens det russiske netværk SAPE formodes at være det næste i rækken.
Linkbuilding handler i dag om at skaffe de svære, autoritære og relevante links, konkurrenterne ikke kan eller vil skaffe. Man bliver belønnet for at lægge en ekstra indsats i arbejdet. Skyder man genvej som de fleste andre vil resultatet også være herefter – især, når den næste Panda rammer.