Ramt af Panda-opdateringen? Sådan kommer du igen

Den første Panda-opdatering ramte os i februar 2011 og siden da er Panda-filteret trukket igennem søgeresultaterne mange gange.

Formålet har altid været at blive tynde og dårlige resultater kvit. Panda kigger alene på indholdet af siden og analyserer altså ikke indgående links – til dette formål har Google udviklet Penguin-filteret.

Et website kan dog blive ramt lige så nemt af en gal panda som en pingvin. Rammes man af pandaen kan hele ens domæne blive devalueret, selvom problemerne faktisk er begrænset til relativt få undersider.

Men du har, hvis du er blevet ramt af Panda-updaten, mulighed for at komme igen – mulighed for at få dine gamle placeringer igen.

Slip af med duplicate content og tomme sider

Hvad pandaen først og fremmest straffer er to ting: Duplicate content og tomme sider. Med tomme sider forstås URL’er, som meget lidt eller slet intet indhold indeholder. Disse sider er dårlige søgeresultater for brugeren og kan altså nu trække hele siden ned. Duplicate content forekommer, når det samme indhold vises på flere forskellige enten interne eller eksterne URL’er.

Du har to muligheder, hvis du har enten duplicate content eller tomme sider:

Enten skal teksterne omskrives, hvis der er duplicate content, eller der skal tekster til, hvis der ingen tekst er i forvejen. Ny tekst er den gode løsning, der dog desværre også tager lang tid eller mange ressourcer. Dette medfører at færre vælger den – og at den derfor blot bliver endnu mere effektiv for de få, der tager udfordringen op.

Den anden mulighed er at noindexe de ramte sider. På den måde undgår du, at resultaterne bliver indekseret i Googles søgemaskine. Dette er dog en lappeløsning – det gør ikke dit site bedre. Du fjerner de dårlige resultater, men står tilbage med et amputeret site.

Skriv nye og gode unikke tekster

Den absolut bedste tilgang til at komme tilbage fra en Panda-straf er at skrive gode tekster til de ramte sider – og gerne flere gode tekster ud over det. Google som søgemaskine er først og fremmest tekstbaseret, og hvad du kan gøre for at fremhæve godt tekstindhold vil hjælpe.

Google kan måle om din tekst er god på flere måder:

  • Hvis brugere bliver lang tid på siden
  • Hvis de klikker rundt på dine interne links
  • Hvis de scroller meget på siden
  • Samt visse semantiske felter, Google i deres algoritmer gør brug af for at læse, om teksten er god til at starte med

Det bliver sværere og sværere at komme til tops med dårlige søgeresultater – både fordi, at der kommer flere gode resultater til på dagligt basis, og fordi Google bliver bedre til at frasortere de dårlige søgeresultater.

Hav tålmodighed

Den generelle tro i SEO-industrien er, at du tidligst kan komme tilbage fra en tidligere Panda-straf, når filteret igen bliver kørt igennem søgeresultaterne.

Per skrivende stund har vi haft i alt 25 Panda-opdateringer per ultimo juli 2013[1]. Det svarer til næsten en opdatering per måned siden første gennemtræk af filteret i februar 2011.

Hvis du gør dit arbejde godt med at forvandle dit ubrugelige og skadelige indhold til gode resultater for brugeren, kan du være tilbage i søgeresultaterne i løbet af en måned eller to – på det punkt er Panda et mere tilgivende filter end Penguin indtil nu har vist sig at være.