Sider uden reelt indhold kan straffe dit domæne

Panda-filteret, en opdatering til Googles søgeindeks, blev første gang kørt igennem i februar 2011. Her blev det end af de største opdateringer nogensinde og endte med at få indflydelse på mere end 11 % af søgeresultaterne – fjerde gange så meget end de to største Penguin-opdateringer i gennemsnit.

Panda-opdateringerne medførte flere store ændringer for søgemaskineoptimering.

En af de største er, at undersider uden reelt indhold nu kan gå hen og straffe hele dit domæne.

Med sider uden reelt indhold menes undersider på dit domæne, som Google har mulighed for at indeksere, men hvor der intet indhold reelt set er. Der er måske ingen tekst, måske kun et enkelt billede eller en enkelt video indsat.

Et billede eller en video kan være nok så sigende – men du er nødt til som webmaster at supplere mediet med en forklarende tekst til hvad det er, der er på siden. Søgemaskinerne ledt an af Google i spidsen er nemlig først og fremmest tekstfokuserede, når de skal vurdere et dokument, et website. Er der ingen tekst at læse, har søgemaskinerne svært ved at sætte siderne i system, og det går ud over dem, der ingen tekst har på deres sider.

Skriv tekst – eller noindex dine sider

Har du sider uden reelt indhold har du derfor to muligheder. Følger du en af dem undgår du, at resten af dit domæne med tiden bliver devaluereret af en kommende Panda-opdatering.

Den ene mulighed er at skrive indhold til alle undersiderne. Sørger du for at skrive i hvert fald 100 ords indhold til alle siderne, mindsker du risikoen – hvis ikke du helt fjerner den – for at en kommende Panda-opdatering kommer efter dig og dit site. Det tager lang tid, men det er strabadserne værd; Du mindsker ikke alene risikoen for straf, men giver besøgende flere indgange til dit site fra søgemaskinerne.

Den anden mulighed er at noindexe de af dine sider, der intet reelt indhold har. Når du noindexer dine sider, forhindrer du Google i at tage dem med i deres indeks. Et noindex sørger for, at de dårlige sider uden indhold ikke ender med at skade resten af dit domæne – men du får ikke det bedste ud af dine sider, som du gør ved i stedet at fodre dem 100 ord alle sammen.

Unik tekst er en forudsætning

Det er også en forudsætning – hvis du vælger den gode, men omstændige første løsning – at du skriver unik tekst til alle undersiderne. Samtlige undersider skal have på den gode side af 100 ord i form af unik tekst for ikke at skabe et endnu større problem på siden: Nemlig duplicate content.

Ligeledes blev spillereglerne for duplicate content nemlig også ændret med Panda-opdateringerne – fra kun at holde den ramte underside eller forside fra at blive værdifuld til nu at kunne skade hele domænet.

Hav styr på dit CMS

Mange websites genererer tomme sider og duplicate content uden at websiteejeren overhovedet ved det på grund af CMS’et (Content Management Systemet) – det gælder både WordPress, Magento og mange andre CMS’er, hvis ikke man har tungen helt lige i munden.

Vær derfor meget opmærksom på dit CMS og overvej at tale med en ekspert for at få sat prop på de huller, der skaber tomme sider og duplicate content på dit domæne.